Na słodko

Od razu na samym początku zaznaczam, że moim wypiekowym guru jest Pani Dorota Świątkowska i bazuję głównie na jej przepisach. Uwielbiam jej przepisy, są rewelacyjne!
Piekę od dawien dawna, jednak dopiero niedawno zaczęłam uwieczniać swoje "dzieła" na zdjęciach. Nie są to takie piękne fotki jak na procesjonalnych blogach, jednak ważniejszy smak niż jakość fotografii :).

~ * ~

Tort piętrowy czekoladowo-wiśniowy

Oryginalny przepis można znaleźć tu:

Składniki na większy tort (blaty czekoladowe):

280 g mąki pszennej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g masła lub margaryny do pieczenia
200 g drobnego cukru do wypieków
5 jajek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło/margarynę do pieczenia i cukier, zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy.

Dodać przesiane składniki i wymieszać szpatułką do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto urośnie z górką. Po wystudzeniu ciasto odwrócić w ten sposób, by spód znalazł się na górze. Odłożyć (po około godzinie ciasto się mniej więcej wyrówna).

Przekroić na dwa blaty.

Składniki na mniejszy tort (blaty czekoladowe):

170 g mąki pszennej (z tej ilości mąki odjąć 3 łyżki, w to miejsce dodając 4 łyżki kakao)
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła lub margaryny do pieczenia
120 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło/margarynę do pieczenia i cukier, zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy.

Dodać przesiane składniki i wymieszać szpatułką do połączenia.

Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto urośnie z górką. Po wystudzeniu ciasto odwrócić w ten sposób, by spód znalazł się na górze. Odłożyć (po około godzinie ciasto się mniej więcej wyrówna, nie będzie potrzeby odcinania górki).

Przekroić na dwa blaty.

Krem waniliowy:

500 g serka mascarpone, schłodzonego
900 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

W misie miksera umieścić serek mascarpone, kremówkę i pastę z wanilii, następnie ubić do utrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i ubić. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zważył.

Ponadto:
300 g wiśni w syropie
2 galaretki wiśniowe

Wieczór wcześniej należy przygotować 2 galaretki z owoców leśnych według przepisu na opakowaniu, zużywając do nich połowę sugerowanej wody. Galaretkę przelać do plastikowego pojemniczka lub foremki, wyłożonej folią spożywczą. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed przygotowaniem tortu galaretkę wyjąć na deskę i pokroić w kostkę.

Wykonanie

Na paterze ułożyć pierwszy z większych blatów. Posmarować dużą ilością kremu waniliowego, wyłożyć połowę galaretki pokrojonej w kostkę, wysypać połowę wiśni, przykryć kremem waniliowym, wyrównać. Na górę położyć kolejny duży blat czekoladowy.

Przygotować pierwszy mniejszy blat czekoladowy - od spodu lekko posmarować go kremem, przykleić do dużego tortu. Na mniejszy blat wyłożyć dużą ilość kremu waniliowego i - podobnie jak w torcie większym - galaretkę w kostce i pozostałą część wiśni. Na wierzch wyłożyć dużą ilość kremu waniliowego, wyrównać, przykryć ostatnim blatem.

Wierzch i boki całego tortu wysmarować grubą warstwą kremu waniliowego. Schłodzić w lodówce.

Tort ozdobiłam wafelkami czekoladowymi Pryncypałki (takie pychotki z biedronki) i truskawkami pokrojonymi w plasterki.


~ * ~

Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)

Oryginalny przepis można znaleźć tu:

Składniki na ciasto:

150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Można również upiec osobnno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)

Syrop do nasączenia blatów:

75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
75 ml likieru wiśniowego

Wymieszać.

Masa wiśniowa:

150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml likieru wiśniowego
700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

Ponadto:

około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie tortu

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.


~ * ~

Razowe ciastka z nutellą i orzechami laskowymi

Oryginalny przepis można znaleźć tu:

Składniki na 35 - 40 ciastek:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g masła, w temperaturze pokojowej
115 g nutelli, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 - 1 szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól.

W misie miksera utrzeć masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, w całości, dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć.

Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać.

Z przygotowanego ciasta odrywać nieduże kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości ciasteczek), aż brzegi się mocno zrumienią. Wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz