Tosty z jajkiem sadzonym
Składniki na 1 porcję:
2 kromki pieczywa tostowego
1 plaster chudej szynki
1 plaster sera żółtego
masło
sól i pieprz
¼ łyzki oleju
pomidorki koktajlowe
rukola lub sałata
Pieczywo posmaruj masłem, na 1 kromce ułóż szynkę, ser żółty, przykryj pozostałą kromką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 5 min, aż ser się roztopi i przyrumieni. W tym czasie usmaż jajko na oleju, posyp solą i pieprzem. Na talerzu połóż tosta, na nim jajko sadzone. Podawaj z garścią sałaty lub rukoli i kilkoma pomidorkami koktajlowymi.
~ * ~
Szaszłyki z polędwiczką wieprzową
Składniki na 1 porcje:
¾ cebuli
¼ zielonej papryki
½ czerwonej papryki
1 ziemniak
1 łyżka oleju
½ łyżki piwa
po ¼ łyżki octu winnego i musztardy
sól, pieprz, sproszkowana papryka
Mięso umyj, pokrój w kostkę o boku 2cm. Olej zmieszaj z piwem i przyprawami. Dodaj do niego mięso, odstaw nakilka godzin do lodówki. Ziemniaki gotój przez 10min w osolonej wodzie, pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nakładaj na przemian kolejne składniki. Opiekaj na grillu przez 15-20min (obracając) lub w piekarniku w temp. 180ºC przez 20min.
~ * ~
Koktajl bananowo-brzoskwiniowy
Składniki na 1 porcję:
¼ brzoskwini
½ łyżki posiekanych orzechów
szczypta cynamonu
¾ szklanki mleka
Banana i brzoskwinię pokrój na kawałki i zmiksuj z mlekiem oraz cynamonem. Orzechy upraż na patelni i posyp nimi koktajl.
~ * ~
Sałatka z pieczarkami
Składniki na 1 porcję:
½ łyżki oleju
¼ ząbka czosnku
75g zielonej fasolki szparagowej
¼ czerwonej papryki
Kilka suszonych pomidorów w oleju
Sól, pieprz
Pieczarki oczyść, umyj i osusz. Odetnij końce trzonków. Większe pieczarki przekrój na połowy. Czosnek zgnieć razem z sola. Pieczarki smaż na patelni bez tłuszczu aż woda z nich wyparuje. Po około 5-7 minutach dodaj oliwę, czosnek z solą, trochę pieprzu. Wmieszaj i smaż jeszcze 3 minuty. Fasolkę szparagową ugotuj na parze. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Pomidory odcedź z zalewy, pokrój. Wszystkiego składniki sałatki wymieszaj w salaterce i przypraw.
¼ bułki paryskiej
¼ cukinii
¼ ząbka czosnku
¼ łyżki oliwy
¼ strąka papryki
zioła prowansalskie
¼ pomidora
25g startego żółtego sera
Bułkę pokrój na kromki. Cebulę pokrój w cienkie plastry, a cukinie, paprykę i pomidora w drobną kostkę. Rozgnieć czosnek. Podsmaż warzywa z czosnkiem na oliwie i ułóż na kromkach bułki. Posyp serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 5 min.
~ * ~
Jarskie grzanki
Przepis na 1 porcje: (robiąc więcej, np dla 2 osób, proporcje nie będą wydawały się takie śmieszne :) )
¼ cukinii
¼ ząbka czosnku
¼ łyżki oliwy
¼ strąka papryki
zioła prowansalskie
¼ pomidora
25g startego żółtego sera
Bułkę pokrój na kromki. Cebulę pokrój w cienkie plastry, a cukinie, paprykę i pomidora w drobną kostkę. Rozgnieć czosnek. Podsmaż warzywa z czosnkiem na oliwie i ułóż na kromkach bułki. Posyp serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 5 min.
(proszę wybaczyć za jakość zdjęć, ale wszystkie robione są komórką)
~ * ~
Chleb bezglutenowy
Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony mojewypieki.com
Składniki na 1 bochenek:
500 g mąki bezglutenowej
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka pestek z dyni
3/4 łyżki soli
1,5 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych
550 ml lekko ciepłej wody
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drozdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej zaczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja.
Piec w temperaturze 230ºC przez 50 - 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce. Wierzch chleba często bywa popękany.
~ * ~
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz