wtorek, 27 sierpnia 2013

Zamienniki

Zamiast mąki pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej:

Mąka bezglutenowa z podanych wyżej zbóż
Mąka kukurydziana
Mąka ryżowa
Mąka amarantusowa
Mąka ziemniaczana
Mąka z quinoa


Zamiast pieczywa z podanych wyżej zbóż:

Pieczywo bezglutenowe (osobiście nie zalecam, bo bardzo wysoko przetworzone i mało odżywcze).
Pieczywo chrupkie ryżowe
Pieczywo chrupkie kukurydziane
Pieczywo wyrabiane osobiście z dopuszczalnych mąk.


Zamiast drożdżówek, ciastek, ciast:

Ciastka bezglutenowe
Pieczywo chrupkie ryżowe w polewie czekoladowej
Ciasta domowej roboty z dopuszczalnych składników


Zamiast płatków śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianek i otrębów:

Muesli bezglutenowe
Płatki bezglutenowe
Płatki kukurydziane
Płatki ryżowe
Płatki gryczane
Kaszka ryżowa
Kaszka kukurydziana (w małych ilościach)



Zamiast makaronów pszennych itd.:

Makaron bezglutenowy
Makaron ryżowy
Makaron kukurydziany (w małych ilościach)
Makron z fasoli mung


Zamiast paluszków, precli, chipsów i chrupków pszennych:

chrupki kukurydziane/ryżowe
paluszki bezglutenowe
nacho chipsy - kukurydziane


Zamiast kaszy manny, kaszy jęczmiennej i kuskus:

Quinoa
Kasza jaglana (w rozsądnych ilościach. Uwaga: najlepszy sposób na przygotowanie kaszy jaglanej to podgrzanie patelni, dodanie masła – dla tych osób co mogą masło – i po roztopieniu masła podprażenie delikatne kaszy; potem do wody i zagotować).
Kasza kukurydziana (w niewielkich ilościach)


Zamiast mleka:

Mleko ryżowe
Mleczko kokosowe
Mleko migdałowe


Zamiast serów:

Hummus – krem z cieciorki, zamiast serków i serów białych do kanapek i niektórych potraw.
Sery kozie i owcze (dla tych co mogą i nie są uczuleni, w bardzo małych ilościach)
Sery kozie typu Gouda (w ostateczności)



Zamiast śmietany:

Słodkie śmietanki bezmleczne
Mleczko kokosowe


Jogurty, maślanka, kefir:

Jogurty sojowe (w bardzo małych ilościach i w ostateczności, soja zaburza wchłanianie hormonów tarczycy i w dodatku jest produktem często genetycznie modyfikowanym).


Zamiast cukru:

Ksylitol – cukier brzozowy
Stevia (nieciekawy posmak)
Miody aktywne


Czekolada mleczna; napoje czekoladowe:

Czekolady gorzkie (sprawdzaj skład)
Kakao z mlekiem ryżowym/kokosowym słodzone miodem/ksyliotolem/Stevią


Zamiast Masła; margaryny:

Olej kokosowy (do smażenia, dodatek do potraw). Działa przeciwzapalnie, przyczynia się do zmniejszenia objawów choroby autoimmunologicznej.
Olej lniany (jako dodatek to potraw).
Oliwa z oliwek
Tahini (z nasion sezamu; do kanapek)
Hummus (z cieciorki; do kanapek)
Organiczne margaryny naturalne, bez tłuszczów utwardzanych utwardzanych (w ostateczności)


Lody mleczne:

Lody typu mrożone soki
Mrożone soki
Lody z mleka kokosowego/ryżowego/sojowego (własnej roboty)
Koktajle z owoców mrożonych i mleka ryżowego/kokosowego


Naleśniki:

Naleśniki można przyrządzać z mąki bezglutenowej i mleka ryżowego.



Zamiast herbaty czarnej:

Herbatki ziołowe (dziurawiec bardzo wskazany, działa antydepresyjnie, zwłaszcza, gdy brak słońca. Uwaga: nie pijemy przy mocnym słońcu!).
Herbata zielona: bardzo wskazana przy Hashimoto.
Herbaty czerwone: Roiboos, Pu-erh
Napary: Nasiona wiesiołka (regulują pracę układu pokarmowego, zawierają korzystne kwasy tłuszczowe, polecany zwłaszcza dla Pań na hormony kobiece); nasiona lnu (działają zbawiennie na błony śluzowe; Pau D’arco (reguluje pracę układu trawiennego, odtruwa, wzmacnia; polecany zwłaszcza dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym, odpornością i przerostem candida albicans) ; Żeń-szeń (wzmacnia, dobrze wpływa na psychikę).


Zamiast soli jodowanej (zanieczyszczona metalami typu aluminium przeciw zbrylaniu):

sól morska w sklepach eko


Zamiast napojów gazowanych, słodzonych:

soki naturalne
koktajle

Zamiast proszku do pieczenia (sprawdzaj skład):

Soda
Proszki do pieczenia bezglutenowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz