Zamiast mąki pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej:
Mąka bezglutenowa z podanych wyżej zbóż
Mąka kukurydziana
Mąka ryżowa
Mąka amarantusowa
Mąka ziemniaczana
Mąka z quinoa
Zamiast pieczywa z podanych wyżej zbóż:
Pieczywo bezglutenowe (osobiście nie zalecam, bo bardzo wysoko przetworzone i mało odżywcze).
Pieczywo chrupkie ryżowe
Pieczywo chrupkie kukurydziane
Pieczywo wyrabiane osobiście z dopuszczalnych mąk.
Zamiast drożdżówek, ciastek, ciast:
Ciastka bezglutenowe
Pieczywo chrupkie ryżowe w polewie czekoladowej
Ciasta domowej roboty z dopuszczalnych składników
Zamiast płatków śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianek i otrębów:
Muesli bezglutenowe
Płatki bezglutenowe
Płatki kukurydziane
Płatki ryżowe
Płatki gryczane
Kaszka ryżowa
Kaszka kukurydziana (w małych ilościach)
Zamiast makaronów pszennych itd.:
Makaron bezglutenowy
Makaron ryżowy
Makaron kukurydziany (w małych ilościach)
Makron z fasoli mung
Zamiast paluszków, precli, chipsów i chrupków pszennych:
chrupki kukurydziane/ryżowe
paluszki bezglutenowe
nacho chipsy - kukurydziane
Zamiast kaszy manny, kaszy jęczmiennej i kuskus:
Quinoa
Kasza jaglana (w rozsądnych ilościach. Uwaga: najlepszy sposób na przygotowanie kaszy jaglanej to podgrzanie patelni, dodanie masła – dla tych osób co mogą masło – i po roztopieniu masła podprażenie delikatne kaszy; potem do wody i zagotować).
Kasza kukurydziana (w niewielkich ilościach)
Zamiast mleka:
Mleko ryżowe
Mleczko kokosowe
Mleko migdałowe
Zamiast serów:
Hummus – krem z cieciorki, zamiast serków i serów białych do kanapek i niektórych potraw.
Sery kozie i owcze (dla tych co mogą i nie są uczuleni, w bardzo małych ilościach)
Sery kozie typu Gouda (w ostateczności)
Zamiast śmietany:
Słodkie śmietanki bezmleczne
Mleczko kokosowe
Jogurty, maślanka, kefir:
Jogurty sojowe (w bardzo małych ilościach i w ostateczności, soja zaburza wchłanianie hormonów tarczycy i w dodatku jest produktem często genetycznie modyfikowanym).
Zamiast cukru:
Ksylitol – cukier brzozowy
Stevia (nieciekawy posmak)
Miody aktywne
Czekolada mleczna; napoje czekoladowe:
Czekolady gorzkie (sprawdzaj skład)
Kakao z mlekiem ryżowym/kokosowym słodzone miodem/ksyliotolem/Stevią
Zamiast Masła; margaryny:
Olej kokosowy (do smażenia, dodatek do potraw). Działa przeciwzapalnie, przyczynia się do zmniejszenia objawów choroby autoimmunologicznej.
Olej lniany (jako dodatek to potraw).
Oliwa z oliwek
Tahini (z nasion sezamu; do kanapek)
Hummus (z cieciorki; do kanapek)
Organiczne margaryny naturalne, bez tłuszczów utwardzanych utwardzanych (w ostateczności)
Lody mleczne:
Lody typu mrożone soki
Mrożone soki
Lody z mleka kokosowego/ryżowego/sojowego (własnej roboty)
Koktajle z owoców mrożonych i mleka ryżowego/kokosowego
Naleśniki:
Naleśniki można przyrządzać z mąki bezglutenowej i mleka ryżowego.
Zamiast herbaty czarnej:
Herbatki ziołowe (dziurawiec bardzo wskazany, działa antydepresyjnie, zwłaszcza, gdy brak słońca. Uwaga: nie pijemy przy mocnym słońcu!).
Herbata zielona: bardzo wskazana przy Hashimoto.
Herbaty czerwone: Roiboos, Pu-erh
Napary: Nasiona wiesiołka (regulują pracę układu pokarmowego, zawierają korzystne kwasy tłuszczowe, polecany zwłaszcza dla Pań na hormony kobiece); nasiona lnu (działają zbawiennie na błony śluzowe; Pau D’arco (reguluje pracę układu trawiennego, odtruwa, wzmacnia; polecany zwłaszcza dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym, odpornością i przerostem candida albicans) ; Żeń-szeń (wzmacnia, dobrze wpływa na psychikę).
Zamiast soli jodowanej (zanieczyszczona metalami typu aluminium przeciw zbrylaniu):
sól morska w sklepach eko
Zamiast napojów gazowanych, słodzonych:
soki naturalne
koktajle
Zamiast proszku do pieczenia (sprawdzaj skład):
Soda
Proszki do pieczenia bezglutenowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz