wtorek, 27 sierpnia 2013

Synteza zaleceń żywieniowych


UNIKAMY:

1. Mleka i produktów mlecznych: mleko krowie, mleko w proszku, śmietana, maślanka, kefir, jogurty, sery, lody, bita śmietana, desery mleczne, serniki, czekolada mleczna, czekolada biała, masło itp. (Uwaga: często osoby uczulone nawet na mleko dobrze tolerują masło, obserwuj organizm lub wykonaj test na nietolerancję pokarmową. ). Osoby, które nie chcę całkowicie zrezygnować z nabiału powinny przynajmniej zrezygnować z serów żółtych i mleka krowiego.

2. Glutenu i produktów mącznych (zawierają gluten), czyli głównie produktów złożonych z takich zbóż jak: pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz tj.: chleb, bułki, makaron; kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus, paluszki, opłatki, precle, gofry, drożdżówki, pączki, ciastka, ciasta, lody z waflami, chrupki pszenne, płatki śniadaniowe pszenne oraz sojowe/ryżowe i inne zawierające ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianki, otręby; proszek do pieczenia pieczywo chrupkie (uwaga na skład); piwo, napoje i inne produkty z dodatkiem słodu jęczmiennego, większość sosów sojowych; pokarmy ze skrobią modyfikowaną; sosy zagęszczane mąką; paluszki rybne, panierowane produkty mięsne, frytki, hamburgery, pizza, kebab, pitta, kluski, pierogi, naleśniki; większość wędlin, zupy w torebkach. Osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z produktów zbożowych powinny przynajmniej spożywać produkty z mąki pełnoziarnistej, jak najmniej przetworzone, z jak najmniejszą ilością dodatków.

3. Soi (zmniejsza wchłanianie hormonów; wolotwórcza; chociaż niektóre źródła nie wykluczają całkowicie jej spożycia)

4. Cukru rafinowanego, słodyczy, napojów słodzonych

5. Wysoko przetworzonego pożywienia

6. Kofeiny, alkoholu, napoi typu cola, używek.

7. Orzechów ziemnych (wolotwórcze, często uczulają)

8. Tłuszczów nasyconych: Margaryna, tłuszcze typu trans; produkty smażone (upośledzają błony komórkowe; zanieczyszczają organizm; sprzyjają stanom zapalnym).

9. Jodowanej soli ze sklepu (dodaje się do niej szkodliwego aluminium; które gromadzi się w ciele)

10. Herbaty czarnej (zawiera szkodliwy fluor)

11. Napoje gazowane (zawierają szkodliwy fluor, mnóstwo dodatków osłabiających i ogłupiających organizm i układ odpornościowy)

12. Papierosy (zawierają metale ciężkie, blokują pracę tarczycy i wytwarzanie hormonów)

13. Fluoru i chloru (należy w miarę możliwości kupować pasty bez fluoru i nie pić fluorowanej ani chlorowanej wody; fluor i chlor są szkodliwe dla pracy tarczycy i odkładają się w organizmie).



OSTROŻNIE Z:


1. Rybami: Chociaż generalnie przy Hashimoto zalecane są ryby morskie, ze względu na zawartość kwasów Omega 3, to jednak większość dostępnych ryb jest zatruta metalami ciężkimi, głównie rtęcią (zwłaszcza hodowle łososia są bardzo kontrowersyjne, kupujemy tylko łososia dzikiego w sklepach ekologicznych z dobrych, naturalnych hodowli).

2. Wodorostami morskimi, algami: Zawierają jod, a organizm chorego na chorobę Hashimoto może negatywnie zareagować na zwiększone spożycie jodu. Poza tym takie wodorosty jak kelp (krasnorosty) są często zanieczyszczone metalami ciężkimi.

3. Produktami wysokowęglowodanowymi: cukier i produkty wysokowęglowodanowe zaburzają równowagę bakteryjną w jelitach, sprzyjają przerostowi candidy, co znacznie pogarsza symptomy chorobowe i ma poważne konsekwencje zdrowotne).

4. Wędlinami: bardzo często zawierają gluten, laktozę i szkodliwe dodatki. Zaopatrywać się tylko w jak najbardziej naturalne lub samemu przygotowywać sobie mięso – np. dusić w piekarniku.

5. Przyprawami: zwłaszcza mieszkankami przypraw. Wystrzegamy się takich dodatków jak: gluten; laktoza; mąka pszenna; glutaminian sodu i inne szkodliwe konserwanty i dodatki. Najlepiej kupować osobne przyprawy i samemu je mieszać ze sobą.

6. Produktami zawierającymi tiomocznik (antyhormon tyroksyny): truskawki; kapusta, marchew; orzeszki ziemne, brzoskwinie, gruszki, soja, szpinak, rzepa, brukselka, brokuły, gorczyca, musztarda. (Nie należy jednak przesadzać i pamiętać o tym, że marchew np. ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy i właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze oraz przeciwbakteryjne).



ZALECANE:


1. Dużo dobrej jakościowo wody

2. Surowe i gotowane warzywa: jarzyny cebulowe; warzywa zielonolistne; koper włoski; pomidory, buraki (służą wątrobie i nerkom) oraz kiełki i trawa pszeniczna – nie uczula bo nie zawiera glutenu (bomby witaminowe, mnóstwo przeciwutleniaczy, chlorofilu; właściwości odżywcze, oczyszczające).

3. Orzechy i nasiona: brazylijskie, migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, nasiona: słonecznika, dyni, piniowe, sezam.

4. Czerwone i białe mięso, jaja i produkty białkowe – źródło tyrozyny, potrzebnej do produkcji hormonów tarczycy.

5. Ryż brązowy (źródło tryptofanu; białka; usuwa z organizmu szkodliwe metale)

6. Owoce: źródło przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów; szczególnie zalecane są banany (źródło tyrozyny), ananasy (źródło bromeliny, enzymu, który sprzyja regulacji wagi ciała i zmniejsza stany zapalne); morele; czereśnie, owoce jagodowe (jagody, maliny, jerzyny, porzeczki itp.; truskawki nie zawsze są zalecane bo zawierają tiomocznik – antyhormon tyroksyny), arbuzy, cytryna (właściwości detoksykujące); jabłka (pektyna; właściwości oczyszczające); żurawina (właściwości przeciwbakteryjne; silny przeciwutleniacz)

7. Dobrej jakości ryby morskie (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, właściwości przeciwzapalne)

8. Cieciorka (źródło cynku i aminokwasów); soczewica (źródło L-tyrozyny, wzmacniającej mózg i układ nerwowy).

9. Awokado: wysoko odżywcze dla całego organizmu

10. Quinoa (zaliczane oficjalnie do ziaren; bardzo wysoko odżywcze, lekkostrawne; bomba proteinowa; nie uczula; można kupować w postaci ziaren do gotowania – są one bezsmakowe, przyjmują smak potrawy, ale bardzo pożywne;).

11. Amarantus (zawiera dużo cennych składników odżywczych; lekkostrawny; nie uczula; zawiera więcej 
wapnia i magnezu niż mleko)

12. Tłuszcze nienasycone: oliwa z oliwek, olej kokosowy (działanie przeciwzapalne), olej lniany (wszechstronne, korzystne działanie na organizm: wzmacnia; odżywia, dobrze działa na błony śluzowe itd.).

13. Przyprawy: kolendra (pomaga odtruć organizm z rtęci); kurkuma (działa dobrze na wątrobę przy Hashimoto); imbir (stymuluje układ pokarmowy); oregano (właściwości przeciwgrzybiczne); natka pietruszki (właściwości oczyszczające; bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza potas); rozmaryn (silny przeciwutleniacz; sprzyja trawieniu tłuszczy; efekt oczyszczający);

14. Zielona herbata

15. Pokrzywa (w formie herbat, soków; dodatek do potraw; wpływa kojąco i odżywczo na cały organizm oraz zmniejsza reakcje alergiczne).

16. Tzw. Super-pożywienie tj.: Spirulina, chlorella (odtruwają z metali ciężkich, dobre źródło białka, żelaza i witamin z grupy B). UWAGA: zawierają jod; większość źródeł odradza; jeśli boisz się o reakcję organizmu poprzestań na takim super-pożywieniu jak zielone warzywa liściaste, kiełki i trawa pszeniczna.

17. Fasola, figi – jako źródło wapnia

18. Siemię lniane (świetnie działa na błony śluzowe, sprzyja dobrej pracy jelit, a w chorobach autoimmunologicznych niezwykle ważne jest dbanie o prawidłową pracę układu pokarmowego)



DOPUSZCZALNE PRODUKTY:


1. Kapusta, brokuły, kalafior i brukselka – TYLKO W POSTACI GOTOWANEJ i w umiarkowanych ilościach. Uwaga!: Niektóre źródła podają, że brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, jarmuż, szpinak, brukiew, soja, fasole pogarszają pracę tarczycy i należy się ich wystrzegać. Inne zaś (patrz Sandra Calbot „Holistyczne leczenie chorób tarczycy” podają, że warzywa te nie mają szkodliwych właściwości, gdy są spożywane w postaci gotowanej. Obserwuj swój organizm.

2. Kukurydza, proso (kasza jaglana) – TYLKO W POSTACI GOTOWANEJ i w małych ilościach. Osobiście jestem fanką kaszy jaglanej, jako produktu łagodzącego stany zapalne, o kojących właściwościach dla układu pokarmowego; jest zasadotwórcza, nie zakwasza organizmu; jest bardzo odżywcza i zawiera dużo białka).

Źródło: FORUM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz